pátek 14. října 2016

VŠI

Vážení rodiče,

neustále se nám v poslední době objevují další případy vší ve vlasech dětí. Žádám vás o důkladnou kontrolu hlavy vašich dětí. V případě, že objevíte byť jen náznak vajíček či dospělých jedinců, nechte dítě doma a použijte řádný prostředek na odvšivení - rádi vám poradí v lékárně či najdete na internetu. 

Napadení vší dětskou není třeba považovat za tragedii, téměř každý člověk se s ním během svého života potýká. Veš si nevybírá jen nemyté hlavy, ale usídlí se úplně kdekoli, kde k tomu má vhodné podmínky. Snadno přeleze z jednoho dítěte na druhé. Lépe se jim daří v dlouhých vlasech, kde se snadno přichytí.

Vši najdeme nejsnáze na temeni hlavy nebo v okolí uší, těsně u pokožky, při rozhrnování vlasů a při dobrém osvětlení. U kořenů vlasů pak můžeme vidět přilepená vajíčka (hnidy). Takto poškozené vlasy je možné odstřihnout nebo hnidy odstranit nehty, k vyčesávání usmrcených vší se často používá hustý hřeben (všiváček).

Pro důkladné odvšivení nestačí jen jedno umytí vlasů, řiďte se pokyny na přípravku a radami lékárníků. Součástí je také důkladné vyprání a vyžehlení všech textilií v rodině - ložní prádlo, trička, svetry, čepice, šály, mikiny, ... Zde sice vši bez potravy nepřežijí dlouho (cca 24 hodin), ale může to být útočiště, odkud na odvšivené dítě opět nalezou. V podobě uchycených hnid je pak toto riziko dlouhodobější (hnida se vylíhne za 7 - 11 dní a dospívá za dalších cca 8 dní). Nezapomínejte také na plyšové hračky a dezinfekci hřebene.

Při informaci, že se ve škole vyskytly vši, kontrolujte dětem hlavu pravidelně - nejlépe každý den. Může se stát, že jeden den bude hlava čistá a druhý den se na ní nějaká ta veška usídlí. Každý rodič nemusí být zodpovědný jako vy. Poučte děti, aby si mezi sebou nepůjčovali čepice, sluchátka ani jiné kusy oděvů, které by mohly přispět k přenosu tohoto parazita.

Bez vaší pomoci nemáme šanci problém vyřešit!